Svijet
0

Velike sile pozivaju Iran na ozbiljan dijalog

FENA
Velike sile su pozvale Iran da se "uključi u ozbiljan dijalog" koji se odnosi na njegov kontroverzni nuklearni program, navodi se u izjavi koja je u četvrtak prezentirana vijeću guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Pozivamo Iran da se, bez preduvjeta, uključi u proces ozbiljnog dijaloga" kako bi se otklonile sumnje u prirodu njegovog nuklearnog programa, napisale su zemlje iz grupe 5+1, SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, javio je AFP.

U utorak je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton predložila Iranu, u ime grupe 5+1, da obnovi razgovore o svom nuklearnom programu, ne precizirajući ni datum ni mjesto za pregovore.

Nakon dvije misije agencije u Iranu, koje je IAEA ocijenila razočaravajućim, velike sile izražavaju "zabrinutost zbog činjenice da uprkos uloženim naporima do sada nije postignut nikakav dogovor o načinu na koji bi agencija mogla provjeriti navode iz izvještaja načinjenog poslije inspekcije u novembru.

IAEA spominje u tom izvještaju vojnu dimenziju iranskog nuklearnog programa, oslanjajući se na elemente koji su prezentirani kao vjerodostojni.

Grupa 5+1 također izražava žaljenje što inspektorima agencije tokom dvije posjete nije dozvoljen pristup vojnom objektu u Paršinu, gdje je agencija primijetila postrojenja koja bi mogla služiti testiranju modela nuklearne eksplozije, pa traži od Irana da dozvoli ulazak u tu bazu.