Svijet
0

Junska inflacija u zoni eura 2,5 posto

FENA
Inflacija u 12 članica Evropske unije koje koriste zajedničku valutu, euro, procijenjena je tokom juna na 2,5 posto, mjereno po godišnjoj osnovi, što je ravno nivou zabilježenom u maju, objavljeno je u petak u Bruxellesu, prenose agencije.

Podaci Statističke službe EU (Eurostat) pokazuju da je inflatorna stopa u "eurolandu" za četvrtinu veća od "ciljne" stope koju je za ovu grupaciju zemalja utvrdila Evropska centralna banka (ECB).

U aprilu inflacija u zoni eura je bila 2,4, a tokom marta 2,2 posto, a sudeći prema najnovijim kretanjima, rast potrošačkih cijena kojima se uobičajeno mjeri nivo iflatorne stope bit će tokom narednih meseci još veći.

Ima mišljenja da će se zbog stalnog rasta cijena nafte i time izazvanog poskupljenja nekih drugih proizvoda i usluga inflatorna stopa već u septembru uvećati na tri posto.

Neke od članica zone eura, u kojoj su Austrija, Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Grčka, Holandija, Irska, Luksemburg, Portugal, Finska i Belgija, već imaju inflaciju koja premašuje tri posto pa će, kako navode stručnjaci, ECB morati brzo da reagira novim povećanjem bazne kamate (trenutno 2,75 posto).