73. godišnjica
10

Juncker: Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je bolom i tugom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, kazao je da je taj datum u historiji obilježen bolom i tugom.

"Na ovaj dan prije 73 godine, savezničke snage su oslobodile koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau i zaustavile užase koji su se tamo dešavali. Kako bismo obilježili ovaj događaj, mi se danas prisjećamo šest miliona Jevreja i drugih žrtava ubijenih u holokaustu. Mi također odajemo počast onima koji su preživjeli holokaust, među kojima je i prva predsjednica Evropskog parlamenta Simone Veil, koja je svoj život posvetila pomirenju i koja je nažalost preminula prošle godine", rekao je Juncker, saopćeno je iz Evropske komisije.

Juncker je također kazao da se ove godine obilježava i 80. godišnjica "Reichspogromnachta" ili Kristalne noći, te 80 godina od uvođenja rasističkih zakona u fašističkoj Italiji. Međutim, on ističe da se 2018. godine također obilježava i 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je nastala kao odgovor na užase holokausta.

"Komisija će ojačati svoju saradnju s međunarodnim organizacijama koje se bave prisjećanjem na žrtve holokausta, što je zatražio i Evropski parlament. Podučavanje o holokaustu i dalje je u fokusu izgradnje otpornosti protiv svih vrsta mržnje u evropskim društvima", naglasio je Juncker.