Nezaboravna posjeta
15

Juncker: Dramatični region Zapadnog Balkana pokazao je strast i vjeru u EU

Klix.ba
Jean Claude Juncker (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jean Claude Juncker (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Stazburu istakao je kako se prije dvije sedmice vratio iz posjete Zapadnom Balkanu koju će pamtiti iz više razloga, a da su mu najveći utisak ostavili strast i ubjeđenje regije u Evropsku uniju.

Juncker je rekao kako je dramatični region poput Zapadnog Balkana odlučan da provede sve reformske procese potrebne za ulazak u Evropsku uniju (EU) te da ona treba cijeniti ta nastojanja. Također je naglasio da zemlje Zapadnog Balkana prije vidi u EU nego njene članice.

"Također je bitno napomenuti da Zapadni Balkan vidi u nama mnogo više nego što mi vidimo u našoj Uniji. Želim da vidim istu vjeru u nađu EU širom 27 članica. Ima još mnogo posla kojeg treba uraditi na ovom dijelu Balkana, bilateralni konflikti moraju biti riješeni i treba postojati veće jedinstvo", rekao je Juncker.

Dodao je i to da svaki partner iz regiona mora nastaviti reformski put, pogotovo u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

"Kao što sam rekao svim liderima u regionu, neće biti ubrzavanja puta u EU. Mi stavljamo suštinu ispred brzine. Na svaki slučaj ćemo gledati prema zaslugama, bez fiksnih datuma ili rokova. Ipak vratio sam se sa puta uvjereniji nego ikada da je ovo naša zajednička budućnost. Riječ je o pomirenju historije i geografije", kazao je predsjednik Evropske komisije.

Naglasio je da je upravo to razlog da se EU više fokusira na izgradnju snažnije, ujedinjenije i više demokratske EU te da će se o tome više razgovarati na sastanku Vijeća Evrope 22. i 23. marta.