Svijet
0

Julija Timošenko prekinula štrajk glađu

FENA
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prekinula je u srijedu štrajk glađu koji je započela 20. aprila, izjavio je njemački ljekar Lutz Harms koji liječi opozicionarku u bolnici u Harkivu, na istoku Ukrajine.

"Ona je prekinula štrajk glađu. Sad ćemo početi s režimom normalnog hranjenja", izjavio je Harms novinarima u bolnici u koju je Julija Timošenko primljena ujutro, nakon što je prebačena iz zatvora u Harkivu.

Ovaj ljekar iz berlinske bolnice Milosrđe prisustvovao je prebacivanju Julije Timošenko i ima status zvaničnog ljekara koji je liječi, izjavila je u toku dana zamjenica ukrajinskog ministra zdravlja Raisa Moisenko.

Njemački ljekar, kojem će pomagati ukrajinske kolege, donio je iz Njemačke lijekove za svoju pacijenticu, dodala je ministrica. Ona boluje od diskus hernije.

Julija Timošenko je smještena u zatvor u augustu 2011. godine, a u oktobru je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti. Opozicionarka je osudila ovo suđenje kao osobnu osvetu Viktora Janukoviča, njenog suparnika koji je izabran za predsjednika 2010. godine.

Timošenko od 20. aprila štrajkuje glađu u znak protesta protiv nasilja čija je žrtva bila u zatvoru.