Svijet
1

Julija Timošenko i dalje štrajkuje glađu

FENA
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/AFP)
Zatvorena ukrajinska opoziciona čelnica Julija Timošenko i dalje štrajkuje glađu u utorak dok se vlasti spremaju prebaciti je iz zatvora u istočnom gradu Harkivu u lokalnu bolnicu gdje će je pregledati i liječiti njemački ljekari zbog bolova u kralješnici.

Njeno prebacivanje u bolnicu udaljenu dvanaestak kilometara od zatvora posljednji je zaokret u slučaju koji je naškodio odnosima između te bivše sovjetske republike i Zapada.

Timošenko (51), bivša premijerka, tvrdi da je žrtva političke osvete svog protivnika, ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji ju je pobijedio na predsjedničkim izborima 2010. godine.

Slučaj Julije Timošenko jako je zategao odnose Zapada i Ukrajine. Šefovi država Hrvatske, Njemačke, Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije i Estonije objavili su da neće sudjelovati na sastanku predsjednika srednje i istočne Evrope sredinom maja na Jalti zbog postupaka prema zatočenoj bivšoj premijerki.

I predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso kazao je kako neće posjetiti Ukrajinu nakon izvještaja o zlostavljanju bivše premijerke u zatvoru u kojem služi kaznu od sedam godina zbog zloupotrebe dužnosti. Ona štrajka glađu od 20. aprila zbog napada jednog od čuvara na nju.

Taj bojkot mogao bi biti preteča još bolnijeg bojkota koji bi mogao slijediti tokom održavanja ukrajinskog dijela Evropskog nogometnog prvenstva u junuu, koji je najavilo nekoliko evropskih dužnosnika.