Jutros uhapšen
12

Julian Assange se suočava s pet godina zatvorske kazne

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz Ministarstva pravde SAD-a saopćili su da bi se Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, mogao suočiti s pet godina zatvorske kazne ako se dokaže njegova krivica. U međuvremenu se osnivač WikiLeaksa izjasnio da nije kriv zbog neodazivanja policiji, prenosi Guardian.

Naime, iz Ministarstva pravde SAD-a potvrdili su da je izdat zahtjev za ekstradiciju Juliana Assangea u vezi s federalnom optužbom da je zajedno s organiziranom grupom radio na provaljivanju u računare Vlade SAD-a kako bi došao do povjerljivih podataka.

Tačnije, navodi se da je Assange bio uključen u akciju hakiranja pristupne šifre računara Ministarstva odbrane SAD-a, a također je saopćeno kako mu je u ovoj zavjeri pomogao Chelsea Manning, bivši vojni analitičar.

U saopćenju se također navodi da su u četvrtak sudski dokumenti otpečaćeni i da se optužba odnosi na navodnu ulogu Juliana Assangea u jednoj od najvećih kompromitacija povjerljivih informacija u historiji SAD-a.

Također, u izjavi Ministarstva pravde SAD-a se tvrdi da će se Julian Assange suočiti sa samo pet godina zatvora ako bude osuđen.