Dodatni problemi
16

Julian Assange se opet suočava s optužnicom za silovanje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedska je objavila informaciju da će opet otvoriti istragu protiv suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u vezi s optužnicom za silovanje, prenosi BBC.

Julian Assange, koji negira optužbe, izbjegavao je izručenje Švedskoj sedam godina nakon što je 2012. godine dobio utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Međutim, ovaj 47-godišnjak je prošlog mjeseca izbačen iz navedene institucije te je osuđen na 50 sedmica zatvora zbog kršenja pravila u vezi s uvjetnom slobodom.

Sjedinjene Američke Države također žele izručenje Juliana Assangea iz Velike Britanije zbog njegove navodne umiješanosti u proces objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata tokom 2010. godine.

Podsjećamo da je on optužen za silovanje i druge seksualne prijestupe nad dvije žene nakon konferencije WikiLeaksa u Stockholmu 2010. godine. On je uvijek negirao te navode tvrdeći da je seks bio sporazuman.

Tužioci su ponovo uzeli u razmatranje kompletnu sagu te su odučili kako nastavljaju slučajem u vezi sa silovanjem prije isteka zastare u augustu 2020. godine.

Advokatica jedne od navodnih žrtava Elizabeth Massi Fritz izjavila je da je Assangeovo hapšenje bilo veliki šok, ali je isto tako naglasila da joj je drago što će se uskoro nastaviti proces koji je započeo još 2012. godine.