Odluka Visokog suda
30

Julian Assange se može žaliti na odluku o izručenju SAD-u

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobio je danas, 20. maja, novu priliku za žalbu zbog odluke o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Visoki sud u Londonu je danas zasjedao i donio odluku da Assange može ponovo pokrenuti žalbeni postupak zbog prijašnje odluke suda u Velikoj Britaniji o njegovom izručenju SAD-u.

Assange je 2010. i 2011. godine objavio tajne dokumente američke vlade o navodnim ratnim zločinima u Afganistanu, koje su prema dokumentima počinili članovi vojske SAD-a.

Od tada vodi sudsku bitku da ne bude izručen u SAD, gdje strahuje za svoju sigurnost, ali i mogućnost suđenja u poštenim uslovima.

SAD se drži pozicije da je Assange svojim aktom "u opasnost stavio brojne sigurnosne agente" iz ove države, te da je prekršio Zakon o špijunaži.

Assange se već 14 godina nalazi u Velikoj Britaniji, gdje je prvo bio u kućnom pritvoru zbog optužbi o seksualnom zlostavljaju (koje su odbačene), pa u ekvadorskoj ambasadi, a od 2019. godine se nalazi u strogom zatvoru Belmarsh na jugoistoku Londona.