I dalje u Ambasadi Ekvadora
0

Julian Assange osniva stranku

SRNA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač "Wikileaksa" Julian Assange rekao je da namjerava da se kandiduje za poslanika u parlamentu na izborima iduće godine u Australiji i najavio osnivanje stranke.

Assange je izjavu dao iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gdje živi u proteklih šest mjeseci, pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje bi se suočio sa optužbama za seksualni napad i silovanje.

On je izjavio da su planovi da registruje političku stranku "znatno napredovali", kao i da je određeni broj ljudi omiljenih u australijskoj javnosti spreman da se kandiduje na stranačkoj listi.

Međutim, problem za realizaciju ovih planova je to što je on i dalje blokiran u Ambasadi u Londonu, a nema naznaka o njegovom skorom odlasku. Assange ipak, smatra da je to manja prepreka, jer je "neizbježno" da SAD na kraju odsustanu od istrage o "Wikileaksu".

Assange je prekršio pravila uslovne slobode, pošto se sklonio u Ambasadu Ekvadora. On može biti uhapšen ako izađe iz Ambasade.

Švedska traži Assange radi ispitivanja zbog optužbi za silovanje i seksualni napad, što on negira. On je uhapšen je u Velikoj Britaniji na osnovu zahtjeva za izručenje.

Assange strahuje da bi bio prebačen u SAD, gdje bi moglo da mu se sudi za špijunažu, pošto "Wikileaks" objavljuje povjerljive depeše američke diplomatije.