|

Julian Assange osniva stranku

Julian Assange osniva stranku
0
S
SRNA
12.12.2012. u 21:13
1
komentara
0

dijeljenja
Julian Assange osniva stranku Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač "Wikileaksa" Julian Assange rekao je da namjerava da se kandiduje za poslanika u parlamentu na izborima iduće godine u Australiji i najavio osnivanje stranke.
Assange je izjavu dao iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gdje živi u proteklih šest mjeseci, pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje bi se suočio sa optužbama za seksualni napad i silovanje.

On je izjavio da su planovi da registruje političku stranku "znatno napredovali", kao i da je određeni broj ljudi omiljenih u australijskoj javnosti spreman da se kandiduje na stranačkoj listi.

Međutim, problem za realizaciju ovih planova je to što je on i dalje blokiran u Ambasadi u Londonu, a nema naznaka o njegovom skorom odlasku. Assange ipak, smatra da je to manja prepreka, jer je "neizbježno" da SAD na kraju odsustanu od istrage o "Wikileaksu".

Assange je prekršio pravila uslovne slobode, pošto se sklonio u Ambasadu Ekvadora. On može biti uhapšen ako izađe iz Ambasade.

Švedska traži Assange radi ispitivanja zbog optužbi za silovanje i seksualni napad, što on negira. On je uhapšen je u Velikoj Britaniji na osnovu zahtjeva za izručenje.

Assange strahuje da bi bio prebačen u SAD, gdje bi moglo da mu se sudi za špijunažu, pošto "Wikileaks" objavljuje povjerljive depeše američke diplomatije.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...