London
0

Julian Assange će ostati u pritvoru do 14. decembra

FENA
Julian Assange (Foto: Press Assoc.)
Julian Assange (Foto: Press Assoc.)
Julian Assange će ostati u pritvoru do 14. decembra, odlučio je u utorak magistratski sud u Westminsteru, koji je saslušao osnivača WikiLeaksa na temelju evropskog naloga za hapšenje izdanog u vezi sa slučajem silovanja u Švedskoj.

Sud je odbio puštanje na uvjetnu slobodu, što je zatražio advokat Juliana Assangea iako je nekoliko ličnosti, među kojim sineast Ken Loach, pokazalo spremnost da plati kauciju.

Julian Assange je mirno naveo svoje osobne podatke pred sudom i dao adresu svog poštanskog sandučeta u Australiji. Pod pritiskom suda dao je zatim adresu u Viktoriji, u Australiji, prenio je AFP.

Sudac ga je obavijestio o optužbama za seksualno napastovanje dviju žena. "To su izuzetno teške optužbe", naglasio je sudac Howard Riddle.

Sudac je ocijenio da bi Julian Assange, da mu je odobreno uvjetno puštanje na slobodu, "imao sredstava i sposobnosti da pobjegne". Zakazano je novo saslušanje 14. decembra.

Tridesetdevetogodišnji osnivač Wikileaksa se žalio na zahtjev Švedske da bude izručen jer ga želi saslušati zbog slučaja seksualnog napastovanja i silovanja koji su se dogodili u augustu u Švedskoj.

Julian Assange se u utorak ujutro dobrovoljno predao britanskoj policiji koja ga je predala sudu u Westminsteru, u središtu Londona, blizu parlamenta.

Žalbeni postupak pred britanskim pravosuđem mogao bi potrajati nekoliko mjeseci.