{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jose Mujica broji posljednje dane kao predsjednik Urugvaja

26.10.2014. u 15:29
71
79
Jose Mujica broji posljednje dane kao predsjednik Urugvaja
71
Urugvajci danas biraju novog predsjednika, a dosadašnja ikona te zemlje – predsjednik Jose Mujica – neće se moći kandidovati za drugi mandat.
Foto: AFP
Foto: AFP


Mujica je 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka bio član militantne ljevičarske grupe Tupamaros, a pretrpio je jedno teško ranjavanje, četiri zarobljavanja i ukupno 13 godina robije. Ipak, pored nasilne prošlosti on je među saborcima dobio ime Florist, zbog svoje ljubavi prema cvijeću i nježnoj naravi.

Nakon izlaska iz zatvora 1985. godine on će još više smanjiti militaristički i radikalni pristup nakon čega počinje graditi svoju karijeru mainstream političara.

Foto: AFP
Foto: AFP


U regionu gdje ljevičari često napadaju privatni sektor i optužuju isti za sve ekonomske probleme, Mujica je pronašao zlatnu sredinu zajedno sa unijom lijevih partija Frente Amplio.

Zahvaljujući posebnom pristupu i balansiranju između socijalizma i privatnog sektora, Urugvaj od 2005. godine, kada Mujica postaje ministar poljoprivrede, drži prosjek ekonomskog rasta od 5,8 posto. Nivo siromaštva je prije njegovog stupanja na poziciju iznosio oko 40 posto, a 2014. iznosi 13 posto.

Foto: AFP
Foto: AFP


Nivo ravnomjerno raspoređenog bogatstva najviši je u posljednjih 30 godina, a Mujica kaže da je to zapravo njegov najveći uspjeh.

Mujica ima i svoje kritičare jer je često optuživan zbog svog pomalo haotičnog vladanja i kontroverznih i kontradiktornih izjava. I pored takvih primjera njegovo vladanje odobrava preko 60 posto građana Urugvaja.

Foto: AFP
Foto: AFP


Mujica postaje predsjednik 2010. godine, a danas neće moći glasati za sebe jer mu Ustav zabranjuje drugi mandat odmah po okončanju tekućeg. On će ostati u partiji i svoju moć pokušati usmjeriti kroz djelovanje u kongresu.

Foto: AFP
Foto: AFP


Kao predsjednik, Mujica je sproveo radikalne socijalne reforme, uključujući zakon koji prodaju i proizvodnju marihuane stavlja u potpunu kontrolu države. Većina Urugvajaca nije sretno zbog ovog zakona. Zagovornici legalizacije zakon nazivaju totalitarnim jer država određuje dozvoljenu količinu marihuane koja se smije kupiti, a korisnici moraju biti upisani u zvanični registar.

Mujica je zaokupio pažnju svjetske javnosti zbog činjenice da živi izuzetno skromno zbog čega je nazvan "najsiromašnijim predsjednikom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: