IAEA
0

Još uvijek se ne zna da li će proraditi pumpe za vodu u oštećenim elektranama

FENA
Graham Andrew (Foto: AP)
Graham Andrew (Foto: AP)
Međunarodna agencija za atomsku enrgiju (IAEA) saopćila je u subotu da se ne zna hoće li pumpe za vodu u oštećenim japanskim nuklearnim elektranama proraditi kada se ponovno uspostavi napajanje električnom energijom.

Graham Andrew, viši dužnosnik IAEA-e, također je na konfrenciji za tisak rekao da je ukupno stanje oko elektrane Fukushima Daiichi slično onome od petka.

"Napori da se vrati električne struja u postrojenju se nastavljaju. Nadamo se da će struja danas biti vraćena u reaktor 2 preko kojeg će se potom vratiti struja u reaktor 1", rekao je. "Ne znamo jesu li pumpe za vodu oštećene i hoće li raditi kada se vrati struja."

On je rekao da se voda pumpa kroz reaktore 5 i 6, koji su manje oštećeni od ostala četiri reaktora te nuklearne centrale i ne predstavljaju neposrednu opasnost. Na krovovima tih dijelova postrojenja izbušene su rupe kako bi se minimalizirao rizik od eksplozije vodika, rekao je.

Razine radijacije u većim japanskim gradovima nisu se znatnije promijenile od petka i ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, rekao je.

IAEA je također ispravila svoje saopćenje, objavljeno ranije u subotu, da je Japan već zabranio prodaju prehrambenih proizvoda iz područja Fukushime, prenosi Hina.

IAEA je izvijestila da je Japan utvrdio prisutnost radiokativnog joda u proizvodima iz područja u okolici oštećenih nuklearnih elektrana te da sada razmatra moguću zabranu njihove daljnje prodaje.