Tragedija u Indoneziji
5

Još uvijek nepoznat uzrok pada aviona Lion Aira, žrtve i ostatke traže dronovima i sonarima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Dronovi i sonari angažovani su u potrazi za putnicima aviona Lion Aira u Indoneziji, koji se u ponedjeljak srušio u more. Za sada nema nikakvih znakova o preživjelima, a prikupljaju se ostaci i privatne stvari putnika koji plutaju vodom.

Još uvijek nema indikacija šta je uzrok stravične nesreće u kojoj se let JT 610 srušio 13 minuta nakon što je poletio iz Džakarte sa 189 putnika i članova posade. Službenici su kazali kako je pilot Boeinga 737 zatražio da se vrati na aerodrom Soekarni-Hatta kratko prije nego što su izgubili kontakt s kontrolnim tornjem.

Tehnički zapis koji posjeduje BBC pokazao je kako je avion imao tehnički problem dan ranije kada je letio s Balija u Džakartu. Instrumentalna tabla glavnog pilota nije radila pa je upravljanje avionom predao prvom službeniku. Ali direktor Lion Aira kazao je kako je avion popravljen prije leta.

Avion se srušio u more kod otoka Java. Ljudi koji su bili na čamcima u tom području kazali su da su vidjeli avion koji pada s neba. Zvaničnici koji upravljaju potragom kazali su kako se nadaju da će danas naći olupinu ili trup aviona. Također, traga se za crnom kutijom koja sadrži ključne podatke o tome šta se dešavalo prije i u trenucima pada aviona.

Istraživački timovi izvlače dijelove tijela iz vode. Do sada imaju 10 vreća s tijelima koja trebaju biti identifikovana. U 14 vreća se nalaze ostaci među kojima su cipele, novčanici i ostala odjeća. Svi su se složili u jednom, a to je da bi bilo čudo da ima preživjelih.

Kompanija Boeing je izrazila saučešće porodicama žrtava i ponudila svoju pomoć u istrazi ove tragedije.