{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još uvijek im nema traga: Boko Haram tuče, zlostavlja, siluje i vodi u rat otete djevojčice

27.10.2014. u 18:49
7
30
Još uvijek im nema traga: Boko Haram tuče, zlostavlja, siluje i vodi u rat otete djevojčice
7
Još uvijek im nema traga: Boko Haram tuče, zlostavlja, siluje i vodi u rat otete djevojčice
Prošlo je više od četiri mjeseca otkako su članovi ekstremne grupe Boko Haram oteli 270 djevojčica iz škole i odveli u nepoznato. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći odmah, a nekoliko danima nakon što su trpjele razna mučenja o plašile se za svoje živote. Devetnaestogodišnja učenica koja je pobjegla svjedočila je o užasima krzo koje je prolazilau paklu zatočeništva.
Djevojčice su mučene fizički, silovane i bile prisiljene na udaju. Veliki broj njih okončao je u tajnim kampovima i za njih se nikada ništa nije čulo. Neke su morale učestvovati u napadima tako što su im nosile municiju tokom borbi. Djevojčice su korištene i kao mamac da privuku muškarce kršćane da ih ubiju.

Podsjetimo, djevojčice su otete u maju ove godine iz škole na sjeveroistoku zemlje. Pokrenuta je kampanja #BringBackOurGirls koja je urodila plodom - postignuto je primirje i djevojčice su trebale biti vraćene no to još nije učinjeno.

Novi detalji o Boko Haram šokirali u sve. Ekstremna grupa cilja studente i kršćane kojima prijete bičevima, batinama ili smrću ukoliko ne pređu na Islam, prestanu ići u školu, te da nose veo ili nikab. Često su prisiljavane na brak, fizički ih muče, siluju...

Devetnaestogodišnja učenica iz države Borno, opisala je kako su nju i njenih pet prijatelja militanti uhvatili u zasjedu prijeteći da će ih ubiti ako nastave ići u školu.

"Ovo su ljudi koje tražimo. Tvrdoglavi su i insistiraju da idu u školu iako kažemo da je 'boko' haram. Ubit ćemo vas danas", prisjetila se učenica riječi jednog od zlobnika.

Djevojčice su držane nekoliko dana u šumi Sambis, a pušteni su nakon što su obećali da će prestati ići u školu i da će preći na Islam.

Boko Haram smatra kako je "zapadno obrazovanje zabranjeno" te provodi kampanju bombardovanja i različitih napada u Nigeriji već pet godina, za kada je ubijeno 7.000 osoba, prema podacima Human Right Watcha.

Od 2009. godine oteto je više od 500 djevojčica i žena. One koje pobjegnu nerijetko budu ignorirane iako imaju bitne informacije o načinu rada Boko Haram. Znaju gdje se kriju, ko je glavni i koliko municije imaju, ali nigerijske vlasti ih nikada ne intervjuišu nakon što pobjegnu.

"Nigerijska vlada i njeni saveznici moraju povećati napore da okončaju brutalne otmice i pruže medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć ženama i djevojčicama koje su uspjele pobjeći", rekao je Daniel Bekele, afrički direktor Human Right Watcha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: