Svijet
0

Još traje potraga za malezijskim avionom

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pomorska potraga za malezijskim putničkim avionom, koji je u petak navečer nestao iznad Južnog kineskog mora, i dalje traje dok je potraga iz vazduha obustavljena zbog mraka.
  • Boing 777 kompanije Malaysia Airlines, s 277 putnika i 12 članova posade, nestao je tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking, a posljednji kontakt s kotrolorima leta imao je kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru - naveo je u saopćenju generalni direktor Malaysia Airlines Ahmed Jauhari Jahja.

Avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su kod obala na krajnjem jugu Vijetnama dvije velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva letjelice.

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je prethodno da još nema ni traga od nestalog aviona i da su operacije potrage intenzivirane.

Malezija i Vijetnam zajedno provode potragu, Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno kinesko more, a operaciji su se priključile i druge zemlje jugoistočne Azije.

Vijetnamska mornarica je, u međuvremenu, objavila da se avion srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, ali malezijski ministar saobraćaja to je demantovao.

Malaysia Airlines je prethodno iznijela pretpostavku da je avion možda sletio u Nanmingu, u istočnoj Kini.

Avion je poletio iz Kuala Lumpura u petak u 12.21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6.30 sati.

Aviokompanija je saopćila da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca, petoro Indijaca i troje Amerikanaca, kao i državljani Francuske, Novog Zelanda, Kanade, Rusije, Ukrajine i Holandije, prenosi agencija Tanjug.

Kompanija je navela da su u avionu bile i dvije bebe - jedna iz Kine i druga iz Amerike.

Vlasti Italije i Austrije su, međutim, navele da se jedan Italijan i jedan Amerikanac, koji su bili na spisku putnika, zapravo nisu ni ukrcali u avion pošto su im pasoši ukradeni na Tajlandu.

Agencije su prenijele da je isti avion u augustu 2012. godine okrznuo krilom rep drugog aviona na aerodromu kod Šangaja, ali da u incidentu nije bilo povrijeđenih.

Ako bude potvrđeno da se letjelica srušila, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao Boing 777 za manje od godinu dana i najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 Malaysia Airlines srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povrijeđeno.

Kompanija Boing je objavila da je upoznata s nestankom aviona i da prati situaciju.