Svijet
35

Kulić: Nestanak aviona govori da i najnaprednija tehnologija može zakazati

NAP
Omer Kulić (Foto: NAP)
Omer Kulić (Foto: NAP)
Bh. ekspert za avijaciju Omer Kulić kazao je za za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da je nestanak putničkog aviona Boeing 777-200 malezijske kompanije "Malaysia Airlines", jedna od najvećih tragedija u aviosaobraćaju posljednjih godina.

Uprkos tome što još uvijek nije poznato šta se dogodilo sa avionom u kojem je bilo 227 putnika i 12 članova posade na letu između Kuala Lumpura do Pekinga, Kulić ističe da je već sada jasno da je riječ o velikoj tragediji. Avion je skoro prije dva dana nestao sa radara iznad Vijetnama, a Kulić ističe da iako se radi o jednom od najmodernijih aviona sa naprednom tehnologijom da ga ovo ne iznenađuje.

"Tehnologija koliko god bila moderna ona može otkazati. Imate slučajeve u praksi kada pilot golim oko vidi neke promjene ispred sebe, pa avionom upravlja na osnovu vlastitih odluka, a ne ono što mu radari pokazuju", rekao je Kulić za NAP.

Komentarišući slučaj malezijskog aviona, Kulić je rekao da je avion sasvim sigurno pao, samo je pitanje vremena kada će ga pronaći.

Postoje tri moguća scenarija šta se dogodilo sa ovim avionom; da mu se desio kvar na nekim vitalnim dijelovima, da je ušao u nevrijeme koje nije mogao uočiti ranije ili da se desio teroristički akt. Četvrta opcija ne postoji. Niti jedan avion ne može letjeti neprekidno 36 sati na ovakav način. A da je negdje seltio na neki drugi aerodrom, to bi se do sada znalo", rekao je Kulić.

Boeing 777-200 koji je sa Malezijskog aerodroma u Kuala Lumpuru poletio u petak ujutro, nestao je sa putnicima i članovima posade, a da kontrolori letova niti na jednom aerodromu nisu dobili ni najmanji signal koji bi mogao ukazati na problem sa ovim avionom.

Vlade Malezije, Vijetnama, SAD-e i Kine rade sve kako bi locirale ovaj avion, ali to je još uvijek bezuspješno. Predstavnik Malaysia Airlinesa Ignatius Ong Ming Choy poručio je porodicama putnika da se "pripreme za najgore".