{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još nema pune saradnje Srbije s ICTY-em

F
18.2.2009. u 19:20
0
0
Još nema pune saradnje Srbije s ICTY-em
0
Još nema pune saradnje Srbije s ICTY-em
Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz rekao je u srijedu ambasadorima zemalja članica Evropske unije da je došlo do napretka u saradnji Srbije s Haagom, ali da još nema pune saradnje.
Prema evropskim diplomatskim izvorima koji su učestvovali na sastanku u Bruxellesu, Brammertz je prenio da je došlo do “određenog pomaka, ali da još uvijek ima prostora za daljnji napredak” i da "još nema pune saradnje”.

Predstavnici zemalja članica su postavljali Brammertzu pitanja kako bi se bolje upoznaju s trenutnim stanjem u saradnji Srbije i Hrvatske s ICTY-em pred raspravu koja se očekuju u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara EU-a.

Šefovi diplomatije EU-a će na tome sastanku raspravljati i o zapadnom Balkanu, uključujući i raspravu o saradnji Srbije, odnosno pitanju eventualnog slanja misije koja bi ispitala činjenično stanje o toj saradnji.

Izvori u češkom predsjedništvu EU-a smatraju da je na sastanku u srijedu “postignut traženi rezultat, a to je da se potakne rasprava o ovom pitanju” pred sastanak Vijeća ministara EU-a.

Brammertzova glasnogovornica Olga Kavran izjavila je da je glavni tužilac prenio ambasadorima EU-a svoje stavove o mandatu tužioca, o izlaznoj strategiji i o tekućim procesima, prenio je B-92.

Ona nije dala više detalja o samom sadržaju Brammertzova izlaganja, ali je navela da se nije radilo o “izvještaju”, jer bi naredni redovan izvještaj glavni tužilac trebalo da predstavi Vijeću sigurnosti UN-a u junu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: