Granice iz 1967. godine
103

Još jedna zemlja spremna priznati državu Palestinu: "Želimo rješenje dijalogom, a ne vojnim akcijama"

S. Š.
Kamina Johnson Smith, ministrica vanjskih poslova Jamajke (Foto: EPA-EFE)
Kamina Johnson Smith, ministrica vanjskih poslova Jamajke (Foto: EPA-EFE)
Vlada Jamajke kaže da je "donijela odluku da prizna Državu Palestinu" usred zabrinutosti zbog izraelskog rata u Gazi i "sve veće humanitarne krize" na palestinskoj teritoriji.

"Odluka je usklađena sa snažnom posvećenošću Jamajke principima Povelje Ujedinjenih naroda, koji nastoje izazvati međusobno poštovanje i miran suživot među državama, kao i priznavanje prava ljudi na samoopredjeljenje", navodi se u saopćenju koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Jamajke.

Ministrica vanjskih poslova Jamajke Kamina Johnson Smith rekla je da njena zemlja želi vidjeti "mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba diplomatskim dijalogom, a ne vojnim akcijama".

Podsjetit ćemo, ranije su lideri Španije, Irske, Slovenije i Malte najavili su da su spremni priznati državu Palestinu kao "jedini način za postizanje mira i sigurnosti" u regionu zahvaćenom ratom.

"Složili smo se da je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu kroz implementaciju rješenja o dvije države, s izraelskim i palestinskim državama koje žive rame uz rame, u miru i sigurnosti", zajedničko je saopćenje.

Devet od 27 država članica EU trenutno priznaje Palestincima pravo na državu prema granicama iz 1967. godine, što uključuje Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalem.