Svijet
0

Još jedan krvavi udar na Pakistan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski dnevnici mnoštvom fotografija, članaka i analiza izvještavaju o krvoproliću u pakistanskom gradu Lahoreu gdje je napadnuta kriket reprezentacija Šri Lanke.

Times primjećuje da se u Lahoreu na liniji vatre našao sport jer su, po ocjeni lista, teroristi promijenili taktiku. Times procjenjuje i da su, poslije ovog napada, mjere osiguranja na svim sportskim takmičenjima ozbiljno dovedene u pitanje.

Independent najbolji međunarodni odgovor na krvoproliće u Lahoreu vidi u čvrstoj poruci podrške umjerenim snagama u pakistanskom društvu i riješenosti da se ohrabre širenje demokratije i vladavina prava u svakom uglu ove nemirne države.

Guardian pak upozorava da će u sluačju da, iako ne bez mana ali ipak demokratski izabrani, lider Pakistana propusti da uspostavi kontrolu u zemlji i ako ne ostavi utisak da kontrolu uspostavlja u interesu države, neke druge snage ispuniti tako nastali vakuum.

Alternativa u Pakistanu je, zaključuje Guardian, često lako predvidiva: promjena režima koju će orkestrirati ili izvesti vojska.

Povratak vojne vlasti nije, međutim, nikakvo rješenje, stav je komentatora Financial Timesa, koji primjećuje da u situacijama poput ove Amerika i njeni saveznici, usprkos njihovim brojnim neuspjesima, čežnjivo gledaju u pakistanske oružane snage. Da bi se nanio poraz islamističkim ekstremistima u Pakistanu, neophodno je da vlada i vojska shvate da je upravo ta vrsta ekstremizma najveća prijetnja državi. Pakistanski saveznici moraju da podrže dugotrajni proces izgradnje demokratskih institucija, ali i uporno traganje za detantom u odnosima sa Indijom koji džihadisti pokušavaju da sabotiraju, piše Financial Times.