Američki geološki institut
0

Još jedan jak potres prijeti Haitiju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stručnjaci predviđaju da će još jedan veliki potres pogoditi Haiti, nakon posljednja dva manja koja su pratila razorni od 12.januara. Seizmolozi kažu da je već jedan, dovoljno jak, od 5,9 stepeni po Richteru zatresao ovu zemlju ali da još njih vjerovatno dolazi.

Američki geološki institut je procijenio da postoji 25 posto vjerovatnoće da jedan ili nekoliko novih potresa magnitude od 6 stepeni po Richteru može uslijediti u narednih nekoliko sedmica, te da će se tokom vremena širiti na veću teritoriju, javlja AFP.

Ukoliko je potres od 7 stepeni koji se desio prije dvije sedmice oslobodio većinu akumulirane tenzije na dijelu trusne Enriquillo-Plantain Garden zone, drugi dio njegovog segmenta istočno od epicentra i u blizini haićanskog glavnog grada jedva da se pomakao, kažu u Američkom geološkom institutu.

Dio ove zone je akumulirao dosta tenzije zahvaljujući pomjeranjima na američkoj i karipskoj tektonskoj ploči, što može osloboditi svu snagu u bilo kojem momentu bez ikakvog znaka upozorenja.

Ova geološka agencija je zasnovala svoja predviđanja na preliminarnim mjerenjima deformacija i to korištenjem radara, satelita i aero snimaka.