|

Još jedan brod bez posade juri prema obali Italije, na njemu 400 imigranata

Još jedan brod bez posade juri prema obali Italije, na njemu 400 imigranata
20
Klix.ba
2.1.2015. u 08:37
23
komentara
20

dijeljenja
Još jedan brod bez posade juri prema obali Italije, na njemu 400 imigranata
Italijanska obalna straža kazala je kako teretni brod s najmanje 400 osoba ide prema obali Italije. Brod bez posade plovi pod zastavom Sierra Leonea.
Na brodu vlada panika. Ljudi su prepušteni sami sebi. Nema struje, a posada je pobjegla. Islandska obalna straža, koja patrolira duž italijanske obale u okviru kontrolne misije EU Frontex, također je pritekla u pomoć. Kazali su za BBC kako visoki valovi i loše vrijeme otežavaju ukrcavanje na brod Ezadeen koji se nalazi 65 kilometara jugoistočno od Italije.

Uzbuna je podignuta kada je su primili uznemirujući poziv jednog od imigranata koji je uspio uspostaviti radio vezu sa stražom.

"Bez posade smo, idemo prema italijanskoj obali i nemamo nikoga ko zna upravljati brodom", kazali su.

Ezadeen je napravljen prije 50 godina i služi za prevoz stoke. Trebao je ploviti od Kipra do južne francuske luke Sete. Registrovan je na ime libanske kompanije, a preuzeli su ga trgovci ljudima.

To je jedan od nekoliko napuštenih brodova koji su se u posljednje vrijeme pojavili u Sredozemnom moru. Od početka decembra bilo ih je četiri. Izgleda da je napuštanje brodova s imigrantima postao novi trend trgovine ljudima.
Početkom ove sedmice spašen je brod Blue Sky M na kojem bilo 970 imigranta. Također je bio bez posade i njime je upravljao autopilot. Italijanska obalna straža ga je sigurno dovezla u luku Gallipoli. Imigranti su većinom bili Kurdi i Sirijci koji su sada smješteni u lokalnim školama.

Italija ima veliki broj s imigrantima koji konstantno pokušavaju doći preko njenih obala do Evropske unije i boljeg života.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...