Veliki finansijer
49

Još jedan američki milijarder obustavio donacije Harvardu, nezadovoljan odnosom prema Jevrejima

B. R.
Len Blavatnik (Foto: Acces Industries)
Len Blavatnik (Foto: Acces Industries)
Milijarder Len Blavatnik se pridružio onima koji su odlučili da obustave donacije američkom Univerzitetu Harvard kao jednom od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u svijetu.

To je učinio nakon kongresnog svjedočenja predsjednice Harvarda Claudine Gay. Dio američke javnosti je značajno nezadovoljan onim što je čulo tokom tog svjedočenja. Blavatnik je Jevrej čije bogatstvo poslovni list Forbes procjenjuje na 32 milijarde dolara. Poručeno je da će njegove donacije biti stopirane dok se Harvard ne pozabavi antisemitizmom.

Blavatnik se i sam školovao na Harvardu kojem je godinama davao donacije. Prema neimenovanom izvoru na koji se poziva CNN, do sada je ovom univerzitetu donirao 270 miliona dolara.

Ovaj milijarder je rođen u Ukrajini, a odrastao je u Rusiji. Bogatstvo je stekao nakon raspada Sovjetskog Saveza, u vrijeme privatizacije kompanija za proizvodnju aluminija, nafte i drugih. Već 40 godina je državljanin Sjedinjenih Američkih Država, a bavi se filantropskim radom.

CNN-ov izvor je naveo da Blavatnik nije specificirao zahtjeve prema Harvardu, ali želi da su jevrejski studenti na ovom univerzitetu zaštićeni na isti način kao i ostali studenti. Dok su milijarder Bill Ackman i drugi skoro u potpunosti obustavili finansiranje Harvarda, Blavatnik je ostavio mogućnost za nastavak donacija.