Svijet
77

Jordanski pisac Nahed Hattar ubijen ispred suda u Ammanu zbog vrijeđanja islama

Klix.ba
Nahed Hattar
Nahed Hattar
Istaknuti jordanski pisac Nahed Hattar ubijen je ispred suda u Ammanu, gdje mu se sudilo za vrijeđanje islama jer je navodno objavio karikaturu koja se smatra uvredljivom za vjeru, prenosi BBC.

Nahid Hattar, hrišćanin, pogođen je s tri metka ispred suda u Ammanu, prenosi državna novinska agencija Petra. Njegov ubica je uhapšen, a policija istražuje ubistvo.

Optužen je za poticanje na vjerski razdor i uvredu islama, prije nego je početkom septembra oslobođen uz kauciju. Jordanski glavni tužitelj zabranio je medijima praćenje suđenja.

Pisac je uhapšen 13. augusta, nakon što je na svojoj Facebook stranici objavio karikaturu u kojoj se izruguje pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant. On je nacrtao bradatog muškarca u raju kako leži u krevetu, puši cigaretu i traži od Boga da mu donese vina i oraha.

Hattar je uklonio karikaturu sa Facebook stranice, nakon što je ona izazvala ogorčenje na društvenim mrežama. Tada je napisao kako se karikatura izruguje teroristima i njihovom konceptu Boga i raja, a ne krši Božju uzvišenost na bilo koji način.

Jordan je vodeći član koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja se bori protiv IDIL-a u obližnjem Iraku i Siriji.