|

Jordanska kraljica: Pobijediti IDIL da bi se spasio Bliski istok i islam

Jordanska kraljica: Pobijediti IDIL da bi se spasio Bliski istok i islam
79
F
FENA
18.11.2014. u 12:44
43
komentara
79

dijeljenja
Jordanska kraljica: Pobijediti IDIL da bi se spasio Bliski istok i islam Foto: AFP
Jordanska kraljica Rania al-Abdulah je u utorak uputila snažan apel arapskom svijetu da ne ostavljaju slobodno polje ekstremistima koji upućuju vrlo negativnu sliku o Bliskom istoku i islamu.
"Naša šutnja je najveći poklon militantima grupe Islamska država (IDIL)", izjavila je kraljica i dodala: "Mi smo saučesnici njihovog uspjeha" u smislu predstavljanja.

Ona je govorila na otvaranju godišnjeg samita medija u Abu Dabiju koji okuplja, u trodnevnom trajanju, profesionalce informiranja iz nekoliko zemalja.

Borba međunarodne koalicije protiv IDIL-a se odnosi na "budućnost Bliskog istoka i islama", ovo je "borba koju moramo dobiti", rekla je ona.

Ona je ocijenila da bi se na duži rok okončao ekstremizam, mora se investirati u "kvalitetno obrazovanje za sve ljude, dječake i djevojčice" i otvaranje novih radnih mjesta.

Džihadisti IDIL-a, poznati po svojoj brutalnosti na teritorijama koje oni kontroliraju u Siriji i Iraku, uz internet su pronašli moćno sredstvo propagande. Oni su postavili posljednjih mjeseci snimke odrubljivanja glava zapadnim taocima i sirijskim vojnicima.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...