Svijet
1

Jolie: Ovo su strašna vremena, hvala Turskoj što pomaže izbjeglicama

Anadolija
Angelina Jolie (Foto: Anadolija)
Angelina Jolie (Foto: Anadolija)
Specijalna predstavnica visokog komesarijata UN-a za izbjeglice Angelina Jolie, na današnjoj konferenciji za novinare u Ankari, zahvalila je vladi Turske na pomoći koju je pružila sirijskim izbjeglicama. Konferenciji za novinare prisustvovao je i visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

Jolie je izjavila da je veoma zahvalna turskom narodu koji je otvorio svoja vrata i srca narodu Sirije, kao i to da su izbjeglički kampovi u Turskoj veoma dobro organizovani i da je ova zemlja učinila sve što je u njenoj moći kako bi pomogla sirijskim izbjeglicama.

Istakavši kako se i sama uvjerila da se u kampovima nalazi veliki broj izbjeglica, Jolie je izjavila da niko od tih ljudi ne želi živjeti u izbjegličkim kampovima ma kako oni bili dobro organizovani i uređeni, pogotovo zato što su svi bili primorani napustiti svoje domove.

Jolie je takođe istakla da je svjesna činjenice da se obavljaju pregovori oko sirijskih izbjeglica u kampovima, da je na televiziji pratila sva dešavanja i nasilje koje se događa u Siriji, kao i to da se ove izbjeglice osjećaju napuštenima.

U svome obraćanju Jolie je izjavila da su sirijske izbjeglice u toku borbe za opstanak, seleći se u susjedne zemlje, preživjeli teške traume i da je veoma važno to što se Turska trudi uraditi sve što je u njenoj moći kako bi im olakšala boravak i pružila psihološku pomoć.

"Nijednoj zemlji ne priliče sukobi i nasilje. Sve je više onih koji su primorani napustiti svoju domovinu i preseliti se u drugu zemlju. Ovo za sve nas predstavlja veliki problem. Vjerujem da zajedničkim radom možemo riješiti ovaj problem. Nadam se da niko neće umrijeti od hladnoće. Ovo su zaista strašna vremena. Ja ću nastaviti sa svojim aktivnostima po ovom pitanju. Zahvaljujem turskoj Vladi i narodu koji su pomogli ovim ljudima", izjavila je Jolie.