Slogan republikanaca
0

"John McCain! Ne Hussein!"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"John McCain! Ne Hussein!", glasi najnoviji slogan izvikivan u subotu na predizbornom skupu republikanske kandidatkinje za potpredsjednicu Sjedinjenih Američkih Država Sarah Palin u srednjoj Floridi.

Palin je stigla do sredine svog govora na skupu u New Port Richeyu, u Floridi, u kojem je uobičajeno oštro napadala Obamu kao nekoga ko će povećati poreze i državnu potrošnju te raspodijeliti bogatstvo u socijalističkom stilu, kad je grupa pristalica počela uzvikivati: "John McCain! Ne Hussein!", "John McCain! Ne Hussein!", što su zdušno prihvatili ostali.

Srednje ime senatora Baracka Obame je Hussein, što prema nekim njegovim protivnicima potvrđuje da je musliman iako je po vjeroispovijesti oduvijek kršćanin.

Nakon skupa u Floridi, dvoje ljudi koji su predvodili izvikivanje slogana "John McCain! Ne Hussein!", rekli su novinarima da su to učinili zato jer se "rimuje", prenose američki mediji.

"Rimuje se! On kaže da nije (musliman), ali mi nemamo načina to saznati", izjavila je Shirley Mitten (64) iz Brooksvillea u Floridi. Njen suprug John Mitten (64), kazao je da je lično započeo izvikivati slogan. "Probao sam da ga prihvate. Jednostavno ne želim da Obama bude izabran", izjavio je. Kazao je da ne vjeruje Obami zbog njegovih prošlih veza s Williamom Ayersom, američkim radikalom iz 1960-ih i veza s kontroverznim pastorom Jeremiahom Wrightom. Također je naglasio da je Obamin otac bio musliman. Srednje ime Hussein dodatno pobuđuje sumnju, rekao je Mitten, dodajući kako misli da je "Obama dobio ime po Saddamu Husseinu".

Kampanja republikanskih kandidata Johna McCaina i Sarah Palin posljednjih dana je uoči izbora 4. novembra dodatno dobila na oštrini, pa demokratu Baracka Obamu koji vodi u svim nacionalnim anketama i većini onih u saveznim državama ključnim za pobjedu na izborima, napadaju iz gotovo svog raspoloživog oružja s izuzetkom pitanja rase.

Obama, 47-godišnji demokratski senator iz Illinoisa, ima velike izglede da postane prvi predsjednik Sjedinjenih Država afričkoameričkog porijekla.