{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


John Hocking sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

F
20.1.2012. u 10:04
0
0
John Hocking sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove
0
John Hocking sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove
John Hocking
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) imenovao je Johna Hockinga za tajnika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.
Hocking obavlja funkciju tajnika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od maja 2009. godine, što je funkcija koju će nastaviti da obavlja dok će pomagati važne djelatnosti Rezidualnog mehanizma.

- Od presudne je važnosti da se rad MKSR i MKSJ nastavi, i počastvovan sam time što mi se pruža prilika da učestvujem u uspostavljanju Rezidualnog mehanizma za ova dva međunarodna suda, izjavio je John Hocking, tajnik MKSJ, saopćeno je u iz MKSJ/ICTY.

- Do tada, daću sve od sebe kako bih osigurao neometano preuzimanje dužnosti koje predstoji okončanju našeg mandata, kao i očuvanje naših arhiva i nasljeđa, dodao je.

Rezidualni mehanizam će biti jedinstveno tijelo Ujedinjenih nacija (UN) uspostavljeno kako bi nastavilo da obavlja osnovne rezidualne funkcije MKSJ i MSKR kada se njihovi mandati okončaju. Mehanizam će nastaviti jurisdikciju i dužnosti međunarodnih sudova i pritom očuvati njihovo nasljeđe.

Rezidualni mehanizam će imati dva ogranka, u Aruši i Haagu, koji će početi da funkcionušu 1. jula 2012., odnosno 1. jula 2013. godine. Kao njegov prvi tajnik, Hocking će biti zadužen za efektivni početak funkcionisanja Rezidualnog mehanizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: