{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hag: Hocking imenovan za sekretara Rezidulanog mehanizma

S
19.1.2012. u 20:29
0
0
Hag: Hocking imenovan za sekretara Rezidulanog mehanizma
0
Hag: Hocking imenovan za sekretara Rezidulanog mehanizma
John Hocking
Generalni sekretar UN imenovao je sekretara Haškog tribunala Australijanca Johna Hockinga za sekretara Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu, saopšteno je večeras u Hagu.
Hocking je na položaju sekretara Haškog tribunala od maja 2009. godine i njegovim imenovanjem je prekinuta praksa da se na to mjesto postavlja predstavnik države domaćina.

Rezidualni mehanizam predstavljaće jedinstveno tijelo koje će početi da djeluje kada prestanu mandati dva tribunala. Rezidulani mehanizam će imati dva ogranka, jedan u Aruši i jedan u Hagu, a počeće da funkcionišu 1. jula 2012. odnosno 1. jula 2013. godine.

Savjet bezbjednosti UN ranije je od međunarodnih krivičnih sudova za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu zatražio da preduzmu "sve moguće mjere kako bi ekspeditivno završili svoj preostali rad najkasnije od 31. decembra 2014. godine".

U slučaju Haškog tirbunala, tokom početnog perioda će postojati vremensko preklapanje, tokom kojeg će ovaj sud završavati svoj rad u svim aktuelnim predmetima. Haški tribunal će provesti i okončati sve žalbene postupke za koje je najava žalbe na prvostepenu presudu ili kaznu podnesena prije datuma početka rada Mehanizma.

Ukoliko najava žalbe bude podnesena nakon 1. jula 2013. godine, takvim žalbama će se baviti Mehanizam.

Procjenjuje se da će Rezidulani mehanizam voditi samo eventualne žalbene postupke u predmetima Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: