Nakon nereda na Capitolu
1

Joe Biden naredio istragu domaćih ekstremističkih prijetnji u SAD-u

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden naredio je policijskim i obavještajnim službenicima da istraže rizik od domaćeg terorizma nakon napada na Capitol.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u petak je kazala da će ured direktora nacionalne obavještajne službe vodit istragu u koordinaciji s FBI-om i Odjelom za nacionalnu sigurnost.

"Želimo analizu zasnovanu na činjenicama na osnovu koje ćemo moći oblikovati politiku", rekla je Psaki.

Desetine hiljada trupa Nacionalne garde ostaje u Washingtonu nekoliko sedmica nakon što su pristalice Donalda Trumpa upale u američki Capitol u napadu u kojem je poginulo pet osoba, uključujući i jednog policajca.

Nacionalni obavještajni ured stvoren je nakon napada na Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine s ciljem da se osujeti međunarodni terorizam. Činjenica da u SAD-u vode istragu mogla bi sugerirati da američke vlasti ispituju kako se okrenuti fokusu na nasilje ekstremista u državi.

"Napad na Capitolu 6. januara, tragične smrti i razaranja koja su se dogodila naglasila su ono što svi znamo: porast nasilnog ekstremizma u zemlji ozbiljna je i rastuća prijetnja nacionalnoj sigurnosti", rekla je Psaki.

Čini se da administracija Bidena daje prioritet prijetnji domaćeg terorizma.

"Ekstremizam bijelaca i krajnjih desničara njegovan je na društvenim platformama te je postao jedna od najopasnijih prijetnji našoj naciji '', rekao je Adam Schiff, predsjednik Odbora za sigurnost u Senatu.

Napadi na Capitolu, koji su doveli do drugog Trumpovog opoziva i predstojećeg suđenja u Senatu, pokrenuli su pitanja o tome, da li savezni vladin aparat za nacionalnu sigurnost, koji se desetljećima agresivno kreće u borbi protiv prijetnji stranih terorističkih grupa i njihovih sljedbenika u Americi, adekvatno opremljen za rješavanje prijetnji domaćeg ekstremizma.

Nedavni događaji ponovo su izazvali raspravu o tome de li potreban zakon specifičan za domaći terorizam.

Trenutni direktor FBI-a Chris Wray rekao je prošle jeseni da je posljednjih godina najviše smrtonosnog nasilja došlo od antivladinih aktivista, poput anarhista i desničara.