Polaganje zakletve
153

Joe Biden će danas zvanično postati 46. predsjednik SAD-a

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden danas polaže zakletvu u Washingtonu, na historijskoj inauguraciji koja će se odvijati uz strogi protokol, a vrhunac ceremonije je u podne po lokalnom vremenu, kada će on i zvanično postati 46. predsjednik SAD-a.

Biden će na poziciji prvog čovjeka SAD-a naslijediti dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa koji, suprotno dosadašnjim protokolima, neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji.

Ceremonija inauguracije nazvana "Ujedinjena Amerika" po mnogočemu će se razlikovati od prijašnjih, na prvom mjestu jer su lokalne vlasti glavnog grada SAD-a pozvale građane da ne dolaze, već da ceremoniju prate online u svojim domovima.

Sigurnost u Washingtonu je na najvišem mogućem nivou, a iz Pentagona je najavljeno da će na ulicama ovog grada biti raspoređeno 20 hiljada vojnika Nacionalne garde. Mjere sigurnosti su pojačane, podsjećamo, zbog napada Trumpovih pristaša na Capitol 6. januara.

Novoizabrani predsjednik će sa suprugom Jill noć uoči inauguracije provesti u Blair houseu, zvaničnoj rezidenciji stranih gostiju predsjednika SAD-a, koja se nalazi nasuprot Bijele kuće blizu Trga Lafayette.

Danas prijepodne Biden će prisustvovati misi u katedrali St. Mathew u Washingtonu, a na misu je pozvao i šefove dva doma Kongresa demokrate Nancy Pelosi i Chucka Schumera i republikance Kevina McCartya i Mitcha McConnella.

Biden će nakon mise u konvoju krenuti ka Capitol Hillu gdje zvanična ceremonija inauguracije počinje u 11 sati po lokalnom vremenu, a 17 sati po našem vremenu.

Nacionalnu himnu izvest će Lady Gaga na stepenicama Capitol Hilla, a Jennifer Lopez će održati muzički performans.

Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u podne, zatim će se Biden obratiti naciji u svom prvom govoru kao predsjednik Sjedinjenih Država.