Prešao mjeru
17

Joe Biden: Ako još niste odlučili za koga ćete glasati, onda niste crnci

I. P.
Kandidat Demokratske partije za predsjednika SAD-a Joe Biden kazao je da Afroamerikanci "nisu crnci" ako razmišljaju o tome da glasaju za njegovog protivnika, aketuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Biden, kojem gafovi nisu strani, izrekao je nezgodnu konstataciju u petak, tokom intervjua sa poznatim afroameričkim voditeljem neobičnog imena - Charlamagne Tha God.

Tokom 18-minutnog intervjua, 77-godišnji Biden je isticao važnost afroameričkih glasova, posebno imajući u vidu d aje odnio stranačku pobjedu u državi Južna Carolina gdje crni glasači čine 60 posto tijela demokratskog elektorata.

"Pobijedio sam u sve i jednom okrugu. Osvojio sam najveći udio crnačkih glasova, čak više od Baracka (Obame)", rekao je Biden dodajući da je nekoliko Afroamerikanki na spisku njegovih mogućih zamjenika.

Pred kraj intervjua, voditelj je negodovao što Biden mora skratiti svoje prisustvo rekavši "da to ne može raditi crnačkim medijima".

Bivši podpredsjednik je tada odgovorio da "to radi i bijelačkim i crnačkim medijima". Charlamagne je sugerisao Bidenu da se uskoro vrati u emisiju jer za njega ima još pitanja

"Ako imate problem oko odlučivanja o tome da li ste za mene ili Trumpa, onda niste crnci", odgovorio je Biden.

Biden je kasnije izrazio žaljenje zbog suvislog komentara.