Jimmy Savile osumnjičen za 199 slučajeva seksualnog zlostavljaja

F
FENA
13.12.2012. u 12:34
0
1
Jimmy Savile osumnjičen za 199 slučajeva seksualnog zlostavljaja
0
Jimmy Savile osumnjičen za 199 slučajeva seksualnog zlostavljaja Foto: Arhiv/AFP
Bivša BBC-eva zvijezda Jimmy Savile osumnjičen je za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, uključujuči 31 silovanje, saopćila je britanska policija.
Posljednje informacije nalaze se u do sada najopsežnijem izvještaju o seksualnom skandalu koji je potresao Veliku Britaniju.

Britanski policijski istražitelji pokrenuli su istragu protiv Savilea, koji je umro prošle godine deset sedmica nakon emitovanja televizijskog dokumentarca u kojem je navedeno da je Savile zlostavljao djevojčice u prostorijama BBC-a i u bolnicama u kojima se bavio humanitarnim radom.

Od tada se oko 450 osoba javilo i iznijelo optužbe protiv njega. Policija ga službeno sumnjiči za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, većinom protiv djece, javila je Al Jazeera.

"Taj nivo prijavljenog seksualnog zlostavljanja protiv pojedinca bez presedana je u britanskoj historiji", navela je policija u saopćenju.

Detektivi su istraživali tri kategorije navodnih zločina: onima u koje je bio uključen samo Savile, u kojima su učestvovali Savile i drugi i one u koji nisu imali direktnu vezu s Savileom. Najviše je slučajeva bilo u prvoj kategoriji.

Dosad je u sklopu istrage bilo uhapšeno šest osoba. Među njima i najpoznatiji britanski publicist o slavnima Max Clifford, bivši muzički urednik na BBC-u Dave Lee Travis i nekadašnja rock zvijezda Gary Glitter. Svi su oni negirali optužbe.

Cijeli je slučaj doveo do velikih skandala na BBC-u, čiji je direktor podnio ostavku, i izazvao zgražanje diljem zemlje.

Policija je saopćila da nastavlja istragu i da se mogu očekivati nova hapšenja.

Savile je bio jedna od najpoznatijih britanskih radijskih i televizijskih zvijezda od 60-ih do 90-ih godina.

Najveći dio karijere proveo je na BBC-u.

Poznat po svom ekscentričnom stilu i ponašanju, bavio se i humanitarnom radom i prikupio desetine miliona funti za bolnice, za što mu je čak i dodijeljena titula viteza, ali što mu je i otvorilo vrata bolničkih soba u kojima je navodno zlostavljao neke od svojih žrtava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: