Svijet
18

Jimmy Carter: Situacija u pojasu Gaze je nepodnošljiva

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je da je situacija u pojasu Gaze, osam mjeseci poslije krvavog rata, i dalje "nepodnošljiva".

On je to rekao u subotu navečer novinarima u Jerusalemu, odlučan da doprinese stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Bilo je planirano da Carter i njegova delegacija posjete tu palestinsku teritoriju na obali Sredozemnog mora, ali je posjeta odgođena iz sigurnosnih razloga, mada nije precizirano kakvih.

"Ono što smo vidjeli i čuli samo jača našu odlučnost da radimo za mir. Situacija u Gazi je nepodnošljiva. Osam mjeseci nakon razornog rata, nijedna uništena kuća nije ponovo izgrađena i ljudi ne mogu da žive s poštovanjem i dostojanstvom koje zaslužuju", rekao je Carter.

Oko 2.200 Palestinaca ubijeno je tokom 50 dana rata između izraelske vojske i militanata Hamasa, koji su ispaljivali rakete na Izrael, u julu i augustu prošle godine.

Devedesetogodišnji Carter je prethodno u subotu posjetio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Ramallahu na Zapadnoj obali i položio vijenac na grob dugogodišnjeg palestinskog vođe Jasera Arafata.

Carter je došao u pratnji Gro Harlem Brundtland, bivše premijerke Norveške i članova grupe "Starješina" globalnih lidera kojoj pripada.

On se nije sastao s izraelskim čelnicima, koji već dugo smatraju da se neprijateljski odnosi prema jevrejskoj državi, navodi AP, iako je Carter posredovao prvom izraelsko - arapskom mirovnom sporazumu.

Dok je bio predsjednik razljutio je mnogo Izraelce knjigom iz 2006. godine "Palestina: Mir ne aparthejd". Također je komunicirao s čelnicima Hamasa, koje Zapad smatra teroristima.

Carter se sastao i s grupom Izraelaca koji žive kraj granice s Gazom i čuo o životu pod prijetnjom raketa i ubacivanja militanata. Rekao je da nije zainteresovan da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji ga je ranije ignorisao.

"Ovog puta smo odlučili da ne gubimo vrijeme i da ne tražimo (sastanak). Dok god je on na vlasti, neće biti dvodržavnog rješenja i zato ni palestinske države", zaključio je Carter.