Objavljen i snimak
66

Jevrejski ekstremisti uništavali staro protestantsko groblje u Jerusalemu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Više od 30 grobova na protestantskom groblju na planini Sion oskrnavljeno je u nedjelju. Križevi su polomljeni, a nadgrobni spomenici srušeni i razbijeni. Za valdalizam su okrivljeni jevrejski ekstremisti.

"Primijetili smo da su govor mržnje i zločini iz mržnje u porastu", rekao je anglikanski nadbiskup Hosam Naoum.

Stojeći pored vandaliziranog groba drugog jeruzalemskog anglikanskog biskupa, Samuela Gobata, rekao je da je nedavno došlo do porasta mržnje prema kršćanima i napada na njihova sveta mjesta.

"Ovo je samo pokazatelj da nismo na mjestu gdje se ljudi međusobno mogu tolerisati ili prihvaćati. Vidimo više isključenosti, više segregacije i to je ono što nas stvarno žalosti u ovom gradu Jeruzalemu", dodao je nadbiskup Naum.

"Ovo je posljednji u nizu napada na kršćane i njihovu imovinu u i oko Starog grada. Počinitelji vjerski motiviranih napada trebaju odgovarati", poručili su iz britanskog konzulata u Jerusalemu.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo vandalizam na groblju. Poručili su kako je ovakav nemoralan čin uvreda vjeri i počinitelje treba krivično goniti.

Na snimci sigurnosnih kamera vidi se kako dvojica mladića izvode napad. Nose kipe i uzlaste rese poznate kao cicit na odjeći, što ukazuje da su religiozni Jevreji. Izraelska policija je saopćila da je posjetila groblje kako bi vidjela štetu i da istražuje što se dogodilo.

Groblje je podignuto 1848. godine na zemljištu koje je kupio biskup Gobat, a o njemu se brinu luteranska i anglikanska zajednica. Među pokopanima ima naučnika, političara, pripadnika oružanih snaga i svećenstva, od kojih su mnogi bili istaknute osobe u svetom gradu.