Svijet
494

Jesu li žrtve "pogrešne" boje: Zašto napad u Keniji nije u fokusu svjetske javnosti?

Piše: N. Novalić
Foto: AFP
Foto: AFP
U Keniji je u četvrtak u napadu terorističke organizacije Al-Shabab ubijeno 147 osoba. Napad se desio u kampusu univerziteta i većina ubijenih su studenti. Ipak, ovaj teroristički napad nije izazvao toliku pažnju i zgražanje svjetske javnosti kao napadi koji se dese na Zapadu

U malom gradu Garissa udaljenom 145 kilometara od granice Kenije sa Somalijom nije dešava se mnogo toga sve dok u njega nisu upali militanti Al-Shabaaba hladnokrvno ubivši 147 studenata.

Međutim, nakon što su žrtve sahranjene, a dio napadača uhapšen, mnogi postavljaju pitanje je li današnji svijet, posebno onaj zapadni, skliznuo u potpuno licemjerje.

Na udaru kritika posebno su se našli zapadni mediji koji su zločinu u Keniji posvetili vrlo malo pažnje, a bilo je i onih koji su o ovom zločinu izvještavali isključivo kroz agencijske vijesti. Istovremeno, napadi u Parizu na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo ili pad aviona Germanwingsa do u detalje su analizirani danima i punili su naslovnice svjetskih medija.

Naslovnice britanskih medija dan nakon napada u Keniji
Naslovnice britanskih medija dan nakon napada u Keniji

Kontroverzni bloger i tviteraš poznat pod nadimkom Old Holborn na svom Twitter profilu napisao je: “Oni nisu bili karikaturisti. Oni su bili studenti. Pa gdje je sada reakcija?”

Nakon ovog tvita mnogi su otišli korak dalje i jednostavno objasnili cijelu priču: “Žrtve su bile pogrešne boje”, odgovorio je ironično jedan tviteraš.

Jedan od tvitova bio je: “Ubijeno 12 bijelaca koji su crtali karikature i čitav svijet 'poludi'. Ubijeno 147 Afrikanaca i niko ne kaže ni riječ”. Pojedini članovi Twitter zajednice otvoreno su ukazivali na rasnu diskriminaciju stavljavši haštag “bijela nadmoć”.

Ian Bremer, analitičar i stručnjak za vanjsku politiku SAD-a, na Twitteru je napisao kako smatra da zločin u Keniji nije dobio dovoljno pažnje, te je pozvao sve one koji misle isto da ga podrže tako što će retvitovati njegov tvit. Ovakav stav podržao je i Flavio Briatore, ali i niz drugih koji su otvoreno prozvali svjetske lidere i javnost.

Naslovnice britanskih medija dan nakon napada u Parizu
Naslovnice britanskih medija dan nakon napada u Parizu

Na kraju, iako su u mnogim medijima agencijske vijesti bile jedine o zločinu u Keniji, mnogi u Africi nisu zadovoljni.

“Žalosno je što sve vijesti o ovom kontinentu u svijet idu preko stranih agencija koje s Afrikom imaju tako malo veze”, napisao je Nazeer Suliman, južnoafrički blogger.