Svijet
0

Jesu li u Rusiji zamijenili leš Lecha Kaczynskog?

FENA
Lech Kaczynsk
Lech Kaczynsk
Lech Kaczynski, njegova supruga Marija i još 94 putnika, uglavnom visoki državni dužnosnici, poginuli su u avionskoj nesreći 10. aprila pri slijetanju u zračnu luku Smolensk dok su putovali na komemoraciju poljskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Katinskoj šumi.

Nekoliko poljskih obitelji izrazilo je bojazan da su ruske vlasti pomiješale posmrtne ostatke poginulih te razmišljaju o ekshumaciji žrtava. Dvojbe je na konferenciji za novinare u ponedjeljak potvrdio i Jaroslaw Kaczynski, vođa konzervativno-nacionalističke opozicijske stranke PiS.

"Imam vrlo čvrste temelje da ne vjerujem da su mom voljenom bratu pripadali svi elementi koji su mi predstavljeni kao njegovi posmrtni ostaci", rekao je Kaczynski.

Ured poljskog državnog odvjetnika već je objavio kako nema dvojbi u autentičnost.

"Kad sam prvi put vidio tijelo u Smolensku, prepoznao sam ga. No poslije (...) u Varšavi prije pokopa, nisam ga uopće mogao prepoznati. Bio je to muškarac koji ni u čemu nije sličio mojemu bratu", rekao je Kaczynski i dodao: "Rečeno nam je da je to on, to je sve što mogu reći. Kći moga brata i njegove supruge i ja još nismo donijeli nikakvu odluku o mogućoj ekshumaciji."

Avionska nesreća duboko je potresla Poljsku, a u Rusiji izazvala sućut te zapravo zbližila dva susjedna naroda koji nisu imali dobre odnose zbog događaja u prošlosti, prenijela je Hina. Ove sedmice poljske vlasti su ocijenile "neprihvatljivim" izvještaj ruskog zrakoplovstva o padu poljskog aviona "tupoljeva" 154 pri pokušaju slijetanja u gustoj magli u Smolensku.