Svijet
0

FOTO / Jerusalem: Stotine hiljada muslimana se molile ispred džamije Al-Aksa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 170.000 muslimana se molilo ispred jerusalemske džamije Al-Aksa u petak, dok se sveti mjesec ramazan približava kraju, saopćila je policija.

Međutim, muslimanske vjerske vlasti rekle su za AFP da je njihov broj iznosio oko 300.000.

Ovo sveto mjesto, koje je važno i muslimanskim i jevrejskim vjernicima, dugo je i široko nekoliko stotina metara i tu se nalazi džamija Al-Aksa i Kupola na stijeni.

Oko 3.000 policajaca je raspoređeno kako bi se izbjegli sukobi Muslimana i Jevreja, koji svoje vjerske dužnosti obavljaju u podnožju Zapadnog zida odmah ispod džamije Al-Aksa.

Tenzije su često zategnute u tom dijelu Starog grada, a Jevreji često pokušavaju ući u područje Al-Akse i Kupole na stijeni, nekada prerušeni, kako bi ga obožavali kao mjesto Plemenitog svetišta, sveto mjesto za Jevreje.

Jevrejima nije dozovljeno da se mole u džamiji Al-Aksa.

Izraelske vlasti su umanjile inače stroga ograničenja ulaska Palestinaca u Jerusalem i dozvolili su ulazak ženama svih starosnih skupina i muškarcima iznad 40 godina starosti.

Palestincima na Zapadnoj obali i pojasu Gaze je inače zabranjen ulazak u Izrael i istočni Jerusalem, koji se nalazi pod okupacijom Izraela od rata 1967. godine kada je jednostrano pripojen.