Sastanak u Istanbulu
0

Jeremić: 'Želimo najbolje moguće odnose sa BiH'

SRNA
Srbija i Turska žele miran i stabilan zapadni Balkan i stabilnu i funkcionalu BiH, koja će biti u prilici da ubrza svoj proces evropskih integracija, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić nakon sastanka sa šefovima diplomatija Turske Ahmetom Davutogluom i BiH Svenom Alkalajem u Istanbulu.

"Srbija i Turska su partneri u postizanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu", rekao je Jeremić, napomenuvši da je stabilizacija prilika u BiH ovog trenutka jedan od najznačajnijih regionalnih izazova.

Jeremić je istakao da današnji trilateralni sastanak predstavlja nastavak konsultacija započetih prije mjesec dana u Istanbulu, javili su beogradski mediji.

"Tu vrstu konstultacija ćemo nastaviti", najavio je Jeremić, dodavši da će predložiti da se sljedeći sastanak održi u Beogradu.

On je dodao da su sastanici za sada na nivou ministara spoljnih poslova, ali da je moguće da će se u budućnosti održavati i na višem nivou.

"Želimo najbolje moguće odnose sa BiH, želimo harmoničan zapadni Balkan", naglasio je Jeremić i ocijenio da Turska i Srbija u tome mogu mnogo da pomognu, pogotovo kada je riječ o prilikama u BiH.

On je ocijenio da je manjak povjerenja među stranama u BiH jedan od najvećih problema koji otežavaju postizanje sporazuma.

"Nastavićemo zajedničke napore ka stvaranju uzajamnog povjerenja i postizanju rešenja za BiH koje će omogućiti ubrzani proces integracije za tu nama važnu zemlju, našeg najbližeg susjeda, sa kojim želimo da imamo najbolje moguće odnose", zaključio je Jeremić.