|

Jeremić: 'Želimo najbolje moguće odnose sa BiH'

Jeremić: 'Želimo najbolje moguće odnose sa BiH'
0
S
SRNA
8.11.2009. u 18:58
61
komentara
0

dijeljenja
Jeremić: 'Želimo najbolje moguće odnose sa BiH'
Srbija i Turska žele miran i stabilan zapadni Balkan i stabilnu i funkcionalu BiH, koja će biti u prilici da ubrza svoj proces evropskih integracija, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić nakon sastanka sa šefovima diplomatija Turske Ahmetom Davutogluom i BiH Svenom Alkalajem u Istanbulu.
"Srbija i Turska su partneri u postizanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu", rekao je Jeremić, napomenuvši da je stabilizacija prilika u BiH ovog trenutka jedan od najznačajnijih regionalnih izazova.

Jeremić je istakao da današnji trilateralni sastanak predstavlja nastavak konsultacija započetih prije mjesec dana u Istanbulu, javili su beogradski mediji.

"Tu vrstu konstultacija ćemo nastaviti", najavio je Jeremić, dodavši da će predložiti da se sljedeći sastanak održi u Beogradu.

On je dodao da su sastanici za sada na nivou ministara spoljnih poslova, ali da je moguće da će se u budućnosti održavati i na višem nivou.

"Želimo najbolje moguće odnose sa BiH, želimo harmoničan zapadni Balkan", naglasio je Jeremić i ocijenio da Turska i Srbija u tome mogu mnogo da pomognu, pogotovo kada je riječ o prilikama u BiH.

On je ocijenio da je manjak povjerenja među stranama u BiH jedan od najvećih problema koji otežavaju postizanje sporazuma.

"Nastavićemo zajedničke napore ka stvaranju uzajamnog povjerenja i postizanju rešenja za BiH koje će omogućiti ubrzani proces integracije za tu nama važnu zemlju, našeg najbližeg susjeda, sa kojim želimo da imamo najbolje moguće odnose", zaključio je Jeremić.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...