Svijet
2

Jemen: Snažna eksplozija odjeknula Adenom, ubijeni guverner i njegovi tjelohranitelji

Klix.ba
Guverner južnog jemenskog grada Adena i njegovih šest tjelohranitelja ubijeni su u snažnoj eksploziji, izjavili si sigurnosni izvori.

Konvoj u kojem je bio Jaafar Mohammed Saad pogođen je granatom na raketni pogon u području Tawahi gdje se nalazi luka. Vlasti istražuju tačan uzrok eksplozije.

Pobunjenici Houthi koji se nalaz u sjevernom Jemenu zauzeli su veći dio zemlje kao i glavni grad Sanaau. Aden je također bio pod njihovom vlašću ali su ga vladine trupe, na čelu sa Saadom, vratile ranije ove godine u savezništvu sa sudijskom koalicijom.

Lokalni Al-Qaidin kalifat iskorištava haos sukoba u Jemenu kako bi preuzeli teritorije na jugu i istoku, što također predstavlja problem za lokalno stanovništvo.

Politički analitičar Jemena Hisham al-Omeisy rekao je za Al Jazeeru da je ovo samo jedno u nizu političkih ubistava.

"Major Jaafar Mohammed Saad je bio pod velikim pritiskom. Nekoliko puta tokom prošle sedmice mu nisu dali da uđe u ured i njegovo kretanje gradom je bilo ograničeno. Većini ljudi Adena ovaj napad nije iznenađenje. U Adenu je sigurnosni vakuum. Al Qaida i drugi militanti hodaju slobodno, tako da je veoma nestabilno i u posljednja dva mjeseca vidjeli smo nekoliko političkih ubistava", rekao je.

Istakao je kako će se situacija sigurno sada pogoršati jer je Al Qaida preuzela dva grada koja su samo nekoliko kilometara udaljena od Adena.

"Rat će ubrzo biti na ulicama Adena", rekao je Al-Omeisy .