Argentina
0

Jeftini nusproizvod pretvara djecu u hodajuće mrtvace

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mnogi roditelji u Buenos Airesu očajni gledaju kako se njihova djeca truju pacom, letalnom jeftinom drogom koja se dobija kao nusproizvod kokaina.

Majke i bake ucviljene pregledaju fotografije i broje djecu koja su od ove droge dosad umrla. Neki su nestali, druge je usmrtila policija. Pred sobom su imali cijeli život.

Toksična mješavina čistog kokaina sa dodacima hemikalija, ljepila, smrvljenog stakla i otrova za pacove droga je na koju se lako možete "navući". To se najčešće dešava gradskoj sirotinji u Argentini.

U osnovi paco predstavlja ostatke iz radionica i kuhinja narko dilera koji proizvode drogu za američko i evropsko tržište. Otkako se pojavila na ulicama Buenos Airesa nazivaju je "hodajuća smrt". Ova droga automatski napada nervni sistem, a ovisnici ubrzo postanu skeleti koji se okreću kriminalu, nasilju i prostituciji. Ogroman broj njih u kratkom periodu umre, piše dopisnik Guardiana.

Narko dileri ovdje aktivno prodaju paco od 2005. Droga je veliki hit jer je jako jeftina. U Argentini je 2008. procijenjeno da čak 64,9 posto ovisnika mlađih od 18 godina odlazi na liječenje upravo zbog paca.

"Djeca imaju ožiljke na tijelu, ništa ne jedu i imaju probleme sa disanjem", priča Sonia Andrade, zaposlena u javnoj kuhinji.

"Paco je manifestacija svega što je trulo u Argentini", kaže otac Pepe, svećenik iz naselja Villa Itatí u srcu Buenos Airesa. "Paco ukazuje na sistematsku grešku cijelog sistema - zdravstva, obrazovanja, javnih usluga - sve propada. Jednostavno pokazuje šta danas leži u srcu naše zemlje."