Grčka
0

Jedna osoba poginula u sukobima u Atini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedna osoba poginula je u četvrtak u žestokim sukobima koji su izbili u centru Atine između pristalica prokomunističkog Radničkog fronta i grupa mladih, drugog dana generalnog štrajka u Grčkoj. Incidenti su izbili ispred zgrade grčkog parlamenta gdje se okupilo više od 50.000 demonstranata uoči glasanja poslanika o novim mjerama štednje.

Potpredsjednik grčkog parlamenta Anastasios Kurkais objavio je vijest o smrti tokom debate o novom zakonu uoči konačnog glasanja koje treba da bude večeras.

Grupe mladih anarhista su napale prokomunističke pristalice koje su napravile kordon ispred parlamenta. Anarhisti su bacali "molotovljeve"koktele i kamenice u pokušaju da probiju kordon.

Policija je potom bacila suzavac i šok bombe kako bi prekinula sukobe.

AP javlja da je najmanje 10 osoba lakše povrijeđeno, dok France Presse prenosi saopćenje grčkog ministarstva zdravlja prema kojem je jedna osoba hospitalizovana zbog povreda glave.

Grčka televizija Sky je javila da je jedna osoba pogođena "molotovljevim" koktelom.

Tokom protesta u srijedu u kojima je prema podacima policije učestvovalo 70.000, a prema tvrdnjama organizatora 200.000 ljudi, došlo je do žestokih sukoba grupa mladih i policije.

Centar Atine je i u četvrtak zatvoren za saobraćaj, a zgradu parlamenta kao i u srijedu osiguravaju na stotine policajaca u opremi za razbijanje protesta i više desetina policijskih vozila.