Atina: Demonstranti policiju zasuli molotovljevim koktelima

F
FENA
6.12.2011. u 20:59
0
1
Atina: Demonstranti policiju zasuli molotovljevim koktelima
0
Atina: Demonstranti policiju zasuli molotovljevim koktelima Demonstrant baca molotovljev koktel na policiju (Foto: AFP)
Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se danas s policijom ispred parlamenta u Atini, tokom parlamentarne debate o budžetu o kome će se poslanici izjašnjavati poslije ponoći, javile su agencije.
Demonstranti su učestvovali u maršu kojim je obilježeno tri godine od kada je policija ubila tinejdžera u centru Atine.

Sukobi su potom udaljili od parlamenta. Anarhisti bacaju kamenje, boce i molotovljeve koktele, a policija je odgovorila suzavcem i šok-bombama.

U odvojenim protestima oko 2.000 srednjoškolaca ranije tokom dana učesnici su bacali kamenje, boce i narandže na policiju ispred parlamenta i razbili izloge dviju radnji i nekoliko autobuskih stanica, prenio je AP.

Prema saopćenju policije, dvije osobe su lakše povrijeđene.

Manji sukobi izbili su između demonstranata i policije i u drugim dijelovima prijestolnice, kao i Solunu, prenio je Tanjug. Ulice Atine osigurava oko 5.000 policajaca.

Ubistvo petnaestogodišnjeg tinejdžera krajem 2008. pokrenulo je talas najtežih demonstracija praćenih nasiljem i sukobima demonstranata s policijom, kakav Grčka prije toga nije vidjela.

Demonstranti su, tokom dvije sedmice, u više gradova razbijali sve pred sobom i sukobljavali se s policijom, a analitičari su ocijenili da su kasnije dobili još veći zamah zbog raširenog nezadovoljstva građana političkim skandalima, velike nezaposlenosti među mladima, malih plaća i posljedica globalne recesije.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: