Svijet
79

Jedinstvo: Muslimani i kršćani zajedno odaju počast ubijenim Koptima

Piše: I.P.
Ramala, Palestina (Foto: AFP)
Kršćani i muslimani u palestinskoj Ramali, jordanskom Amanu i egipatskom Kairu zajedno odaju počast nedavno ubijenim Koptima.

U Egiptu još uvijek traje sedmodnevna žalost nakon što su pripadnici Islamske države pogubili 21 egipatskog koptskog kršćanina na obali Sredozemnog mora. Ipak, pored svih nedaća, građani arapskih zemalja, muslimani i kršćani, zajedno oplakuju nevine i traže smiraj u teškim vremenima.

Egipat je u znak odmazde otvorio novi front protiv Islamske države, ovoga puta prema zapadu na granici sa Libijom, nakon što su svoj zločin militanti IDIL-a objavili u videu putem interneta.

U isto vrijeme francuski je predstavnik pri Vijeću sigurnosti ozvao na veću akciju protiv IDIL-a.

S druge strane okeana, američki predsjednik Barack Obama uputio je zahtjev za otvoreni rat protiv militanata Islamske države, a Jordan je pokrenuo čitav niz zračnih napada na izabrane mete IDIL-a u Siriji.

Ubistva je osudio i rimokatolički poglavar papa Franjo koji je istakao kako su Kopti ubijeni samo iz prostog razloga što su bili kršćani.

Egipatska televizija danima pušta strahovidi propagandni video dovođenja nedužnih muškaraca na obale Sredozemnog mora. Televizija je isjekla dio koji sadrži čin pogubljenja Kopta koje je IDIL priveo u decembru i januaru u gradu Sirtu.

Četrnaest od 21 ubijenih potiču iz sela Al-Our u Gornjem Egiptu gdje su tamošnje porodice danas u potpunosti razorene.

"Moj sin je otišao u Libiju prije 40 dana kako bi zaradio i platio za svoje vjenčanje", rekla je majka 22-godišnjeg Kirollosa koji je smaknut zajedno sa 20 svojih sunarodnjaka.