Situacija sve gora
45

Jedina elektrana za proizvodnju struje u Gazi ostala bez goriva, bolnice postaju groblja

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedina elektrana u Pojasu Gaze sada nije u funkciji zbog nedostatka goriva, saopćile su palestinske vlasti nakon što je Izrael u ponedjeljak rekao da će nametnuti potpunu opsadu opkoljene enklave, blokirajući dotok hrane, vode i goriva.

Isključenje električne energije u Gazi bacilo je enklavu u tešku zdravstvenu i humanitarnu krizu, rekao je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) za Al Arabiya English, upozoravajući da će nestanci struje pretvoriti bolnice u groblja.

U Gazi je u srijedu nestalo struje nakon što je prestala raditi jedina elektrana u blokiranoj palestinskoj enklavi, izvijestili su Hamasovi mediji.

Hisham Mhanna, glasnogovornik ICRC-a u Gazi, rekao je da su bolnice već bez struje i govorio o teškim posljedicama krize, rekavši da se bolnice i zdravstveni centri sada suočavaju s katastrofalnom situacijom.

Bez opskrbe i struje, pacijenti, od kritično povrijeđenih stanovnika i beba kojima je potrebna hitna medicinska skrb odsječeni su od osnovnih izvora usred četvrtog dana izraelskih zračnih napada kao odgovora na Hamasov nedavni smrtonosni napad.

Prijelazi u Gazi su uništeni ili zatvoreni, ostavljajući stanovništvo bez pristupa nekoj vrsti pomoći.

“Električna energija će utjecati na medicinski sistem bolnice i zdravstvo. Infrastruktura je također oštećena, što sprječava vozila hitne pomoći da dođu do bolnica. Bez struje to može dovesti do katastrofalne situacije. Kada govorimo o bolnicama, tamo primaju teško ozlijeđene, bebe u inkubatorima i pacijente na linijama kisika. Bez struje, bolnice će se pretvoriti u groblja", rekao je Mhanna za Al Arabiya English.

Nadalje je naglasio ozbiljnost situacije jer su bolnice bez goriva i hrane. Sve bolnice gotovo ostaju bez medicinskih potrepština. ICRC osigurava neke zalihe, ali izazovi i dalje postoje.

"Medicinski timovi i timovi civilne zaštite suočavaju se s velikim poteškoćama u dolasku do ozlijeđenih ljudi, a civili se također bore s liječničkim prijemom i ambulantnim kolima", kazao je Mhanna.