Vođa Proud Boysa
33

Jedan od Trumpovih pristalica zbog napada na Kongres dobio 22 godine zatvora

S. M.
Enrique Tarrio, jedan od vođa Proud Boysa
Enrique Tarrio, jedan od vođa Proud Boysa
Bivši vođa Proud Boysa Enrique Tarrio osuđen je u utorak na 22 godine zatvora zbog svog učešća u propaloj zavjeri da se Donald Trump zadrži na vlasti nakon izbora 2020. godine.

Tužioci su tražili 33 godine. Sudija se nije složio, ali je ipak izrekao najdužu kaznu do sada u predmetu koji se odnosi na 2020. i napad na Kapitol 6. januara. Najduža kazna koja je ranije izrečena bila je 18 godina, i Ethanu Nordeanu, članu Proud Boysa, i Stewartu Rhodesu, osnivaču milicije Zakletve.

Tarrio je bio glavna meta u jednom od najvažnijih slučajeva koje je procesuiralo američko ministarstvo pravde zbog smrtonosnog napada na Kongres 6. januara 2021.

U maju su Tarrio i tri poručnika osuđeni za optužbe, uključujući pobunu zavjere, krivično djelo iz doba građanskog rata koje se ranije rijetko pokretalo, ali se sada tereti protiv članova ekstremno desničarskih grupa koje su učestvovale u napadu 6. januara.

U obraćanju sudu u Washingtonu, Tarrio je rekao da mu je žao zbog događaja od 6. januara i odao je zasluge policajcima za njihovu hrabrost u odupiranju napadu.

"Ono što se dogodilo 6. januara bila je nacionalna sramota", rekao je Tarrio, dodajući da sada zna da je Trump izgubio od Joea Bidena i da je krivio sebe za postupke koji su doveli do toga da izgubi slobodu.

Zamolio je sudiju Timothyja Kellyja za popustljivost.

"Molim vas, pokažite mi milost. Molim te da mi ne uzimaš moje 40-te", rekao je Tarrio.

Kelly je naglasio učinjenu štetu.

"Taj dan je prekinuo našu ranije neprekinutu tradiciju mirnog prenosa moći. Ta ranije neprekinuta tradicija je sada prekinuta i biće potrebno vrijeme i trud da se to popravi", rekao je Kelly.

Prije izricanja kazne, sudija je rekao da ne vidi nikakve naznake da se Tarrio kaje zbog onoga za šta je osuđen, dodajući da postoji snažna potreba da se pošalje signal drugima.

Slučaj je bio jedan od najznačajnijih procesuiranja u federalnoj istrazi napada na Kongres, u kojem su Trumpove pristalice šokirale svijet svojim pokušajem da ponište pobjedu Joea Bidena.

Proud Boys su takozvana "zapadna šovinistička" grupa, često uključena u ulične borbe sa ljevičarskim aktivistima. Tarrio je učestvovao u pripremama za pobunu 6. januara, ali nije učestvovao u nasilju. Prije nego što su se članovi Proud Boysa pridružili hiljadama u jurišanju na Kapitol dok su se zakonodavci sastali da potvrde Bajdenovu pobjedu, Tarrio je uhapšen i naređeno mu je da napusti Washington.