{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedan od simbola Inuita kao logo Olimpijade u Vancouveru

F
FENA
26.2.2010. u 17:08
0
0
Jedan od simbola Inuita kao logo Olimpijade u Vancouveru
0
Jedan od simbola Inuita kao logo Olimpijade u Vancouveru
Foto: AP
Jedan od simbola Inuita, domorodačkog naroda Kanade, koristi se kao logo zimske olimpijade u Vancouveru. Pripadnici tog naroda žive u nekim od najljepših i najizoliranijih područja Kanade.
Inuiti i drugi domorodački narodi kanadskog dalekog sjevera posebno se trude da se predstave svijetu, prenosi u petak Glas Amerike.

Najsjevernija područja Kanade - Jukon, Sjeverozapadna teritorija i Nunavut - prostiru se na više od tri i po miliona kvadratnih kilometara. Na njima živi manje od 100 hiljada ljudi.

Nastojeći da prošire svoje veze s cijelim svijetom, Inuiti i drugi domorodački narodi tih sjevernih područja otvorili su u centru Vancouvera svoj društveni dom s muzejom," Northern House".

Dom je otvoren sredinom januara i od tada, a posebno za vrijeme trajanja zimske olimpijade, pokazao se popularnim odredištem za turiste.

Muzej pokazuje život uz Arktički krug kroz izložbene postavke posvećene tradicionalnoj odjeći, lovu, muzici, rudarstvu i geografskim i prirodnjačkim istraživanjima.

Posjetioci "Northen Housea" mogu čuti pripovjedanje ili pjesme iz vremena kada se živjelo u igloima. Usmeno predanje, kasnije pretočeno u pripovjetke uvijek je bilo od vitalnog značaja za opstanak naroda.

S obzirom da i neke druge zemlje koje učestviju na Olimpijadi dopiru do Arktičkog kruga, slične priče mogu se čuti i u Rusiji, Mongoliji, Finskoj, Švedskoj i drugim zemljama.

Kraj ekspanzije BBC-a

26.02.2010. u 17:11
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: