Italijanski narko bos
123

Jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca uhapšen tokom večere sa suprugom

A. L.
Foto: Carabinieri
Foto: Carabinieri
Šef italijanske mafije koji je prošle godine pobjegao iz zatvora maksimalne sigurnosti koristeći posteljinu kako bi prešao zidove, uhvaćen je u Francuskoj, saopćile su italijanske vlasti.

Marko Raduano, 40-godišnji šef mafije Gargano u južnoj italijanskoj regiji Pulja, uhvaćen je u četvrtak ispred luksuznog restorana u Bastiji na otoku Corsica, gdje je večerao sa suprugom.

Uhapsila ga je ista jedinica za borbu protiv mafije koja je uhvatila Mattea Messina Denara, još jednog kriminalnog bossa koji je proveo skoro tri decenije u bijegu. Rauduona je naveden kao jedan od 10 najopasnijih bjegunaca Europola.

Uhapšena je i njegova desna ruka, Gianluigi Troiano, koji je pobjegao iz kućnog pritvora 2021. nakon što je odvojio svoju elektronsku narukvicu. On je uhapšen u četvrtak u Granadi u Španiji dok je preuzimao paket sa servisa.

Zajedničku operaciju naredila je Okružna uprava za borbu protiv mafije u Bariju, a izveli su je Karabinjeri Grupe za specijalne operacije i pokrajinska komanda Foggia. Španska civilna garda i francuska Nacionalna žandarmerija takođe su sarađivale u hapšenju, navodi se u saopštenju Karabinjera.

Raduanov bijeg vezivanjem posteljine sa prozora zatvora prije nešto manje od godinu dana snimile su nadzorne kamere zavoda. Bjekstvo je trajalo 16 sekundi, a on je pobjegao pješice, a da ga stražari nisu primijetili ili jurili, što je dovelo do interne istrage zatvora maksimalnog obezbjeđenja.