|

Jedan od najotrovnijih nervnih agenasa korišten u ubistvu Kim Jong-nama

Jedan od najotrovnijih nervnih agenasa korišten u ubistvu Kim Jong-nama
2
Klix.ba
24.2.2017. u 09:45
17
komentara
2

dijeljenja
Jedan od najotrovnijih nervnih agenasa korišten u ubistvu Kim Jong-nama Foto: EPA
Polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una ubijen je veoma toksičnom hemikalijom VX, piše u preliminarnom obdukcionom nalazu.
Malezijska policija objavila je da je iznimno smrtonosni nervni agens VX, koji se koristi kao hemijsko oružje, pronađen prilikom obdukcije tijela Kim Jong-nama.

Tragovi otrova koji se može proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol, pronađeni su na očima i licu žrtve, a svjetski mediji pišu da je riječ o hemikaliji koja može ubiti čovjek za samo 15 minuta ukoliko se koristi u velikim dozama.

Nervni agens VX nema okus ni miris, a u Konvenciji o hemijskom oružju stoji da ga je zabranjeno koristiti osim za istraživačke, medicinske i farmaceutske potrebe. Ovaj otrov klasificiran je u Sjedinjenim Američkim Državama kao oružje za masovno uništenje.

Polubrat sjevernokorejskog lidera preminuo je ubrzo nakon napada izvedenog prošle sedmice na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru dok se spremao ukrcati na let za Macao.

Istragom je prethodno utvrđeno da su dvije žene koje su izvršile napad prošle obuku za korištenje nervnog agensa i da su dezinfikovale ruke svega nekoliko sekundi poslije napada.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...