Iran
0

Jedan nuklearni naučnik ubijen, drugi ranjen

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan iranski nuklearni naučnik je ubijen, a drugi je ranjen u ponedjeljak ujutro u Teheranu u dva odvojena napada u kojim su njihove supruge ranjene, objavili su mediji pripisujući napade izraelskim agentima.

Profesor Majid Shariari, profesor fizike na teheranskom univerzitetu Shahid Beheshti i član Iranskoga nuklearnog društva, ubijen je bombom koju su na njegov automobil postavila dva motociklista vozeći se kroz sjeveroistočni dio Teherana, javila je agencija Fars. Njegova supruga je ranjena u eksploziji.

Profesor Fereydoun Abbassi, fizičar i stručnjak za lasere, ranjen je, kao i njegova supruga, ispred univerziteta Shahid Behesthi na kojem je redovni profesor, objavili su iranski mediji. Agencija Fars je javila da se ovaj napad dogodio prema "istom metodu" kao i onaj na Shariarija.

"U kriminalnoj terorističkoj akciji, agenti cionističkog režima napali su dva eminentna profesora koja su krenula na posao", objavila je državna televizija na svojoj internetskoj stranici, prenio je AFP.

Prema državnoj agenciji IRNA-i, Shahriari je bio član odjeljenja za nuklearnu inžinjeriju univerziteta Shahid Behesthi, jednog od najrenomiranijih teheranskih univerziteta.

Abbassi je imao doktorat iz nuklearne fizike i vršio je istraživanja za potrebe iranskog ministarstva odbrane.

Posljednjih je godina nekoliko iranskih naučnika bilo žrtvama napada i neobjašnjenih nestanaka.

Iranski nuklerani program je već nekoliko godina u središtu tenzija između Irana i zapadnih zemalja koje optužuju Teheran da pokušava izraditi atomsko oružje.